RTPK WETERANERNA i Göteborg på slottsbesök

Solen sken, men den envisa nordostliga vinden var kall och gjorde att vi 20 tappra pensionärer från SR och SVT i  Göteborg skyndade på stegen upp mot slottet. Det var den 11 april och vi skulle få en rundvandring på Tjolöholms slott ett par mil söder om Göteborg. En av Sveriges märkligaste byggnader var det sagt. Och jo, bara fasaden i tung brittisk Tudorstil bekräftar…Ser nästan lite malplacerad ut i det svenska landskapet. Slottet, som ägdes av den välsituerade göteborgsköpmannen James Fredrik Dickson och hans hustru Blanche, byggdes under åren 1898 och 1904. Arkitekt var den unge Lars Israel Wahlman, bara 27 år gammal. Han har även stått för en stor del av interiören. Men det var Blanche Dickson själv som nog kan ta åt sig äran av den imponerande inredningen som idag anses vara Nordens främsta och väl bevarade inom Arts-and-Craft. Hon anlitade berömda varuhuset Liberty i London som fick inreda med smakfulla detaljer och toppmoderna bekvämligheter. Slottet värmdes upp med ett varmluftssystem, hade vattenspolande toaletter och rundspolande duschar där vattnet lite överraskande kom även underifrån…En annan nymodighet var slottsfruns hårtork, stor som en möbel och som drevs med fotogen.

Duktiga guiden Ellinor Hellborg lotsade oss skickligt genom 36 av de enligt guiden totalt 82 rummen och kunde berätta mycket om hur livet levdes på slottet.  Sorgligt nog fick slottsherren själv James Fredrik inte uppleva det. Han gick bort innan slottet var färdigbyggt. Blanche fixade förstås själv att färdigställa allt men inte heller hon fick njuta särskilt länge av livet på Tjolöholm. Två år efter att allt var klart avled hon och slottet ärvdes av dottern Blanche Bonde och hennes familj. Men familjen bodde i Stockholm och tillbringade bara stora helger och sommaren på Tjolöholm. “Schysst sommarstuga” tyckte någon i vår grupp. Och det kan man väl hålla med om….

Idag ägs Tjolöholm av en stiftelse som har Kungsbacka kommun som huvudman.

Suthud Tengdee,Folke Johansson,Ann Sellman,Christina Bakke,Kajsa Stark,Kerstin Sjöstrand Tysk,Agneta Twedberg,Agneta Bügel,Bertil Twedberg. Bakre rad: Stefan Mattisson,Kurt Berggren,Sven Frisk,Lis Svensson,Matz Jansson,Pelle Lundström,Mia Källström,Ulf Källström,Sonja Lundström.

Dagen avlutades för vår del med en promenad genom ägorna ner till Storstugan där det serverades jättegod fika. Mätta på såväl upplevelser som goda smörgåsar tackade vi Sonja och övriga styrelsen för ännu ett välplanerat och väl genomfört evenemang.

 

Mia Källström

foto Göran Jemtsjö