Ons 23 maj 

Vårutflykt till Tureholms slott och Trosa 

I sol och värme begav sig 25 rtpk:are den 23 maj med buss till Tureholms slott, där vi visades runt av slottets ägare, Christer Bonde och slottsarkitekt Peter von Knorring som berättade hur de restaurerat slottet.

Tureholms slott är ett privatägt slott strax utanför Trosa. Slottet ligger högt beläget på den plats där Gäddeholm låg med ursprung från 1300-talet. På 1640-talet byggdes ett nytt slott ritat av Erik Dahlberg mwn det brändes ner under rysshärjningarna år 1719. Tio år efter ryssbranden började Thure Gabriel Bielke att bygga upp slottet igen med hjälp av arkitekten Carl Hårleman och sedan dess har det sett ut som det gör idag. Sedan 1935 ägs slottet av släkten Bonde och är idag ett byggnadsminnesmärke, så alla restaureringar måste göras varsamt med kunskap om hur man byggde förr i tiden.

Efter en promenad runt i slottsparken åkte vi vidare till Trosa Matstudio där vi serverades en läcker buffélunch. Därefter guidad promenad bland husen vid ån – med skrönor och fakta ur Trosas historia. Avslutningsvis ett besök i Trosas äldsta kyrka, utanför stan på den plats där den ursprungliga medeltida staden då var belägen.

Lagom trötta efter en dag i sol och värme men styrkta av nya upplevelser begav vi oss hem till Stockholm igen.

/Ragna Wallmark

Foto:Mats Godée