Vår-resa Göteborg-Oslo
Den 13-14 maj drog RTPK Weteranerna i Göteborg till Oslo. En angenäm resa och solen strålade hela tiden. Efter fikapaus i Fjällbacka trixade vi oss genom tunnlar, tunnlar och vägarbeten fram till Akers Brygge. Stor eloge till våra 3 chaufförer och GPS-läsare. Efter en het och mättande lasagne på Olivia checkade vi in på hotel Anker. Fri eftermiddag innebar promenad i byen eller Botaniska i bästa tulpantid eller för vissa – siesta.

På kvällen gick drygt halva gänget, 12 personer, på den arkitektoniskt spektakulära vita Oslo-Operan och såg Trollflöjten i rymdmiljö! Resten gick på krogen runt hörnet och satt ute i den ljumma, ljusa vårkvällen. Det var trivsamt. När opera-gänget kom hem på kvällen var de lyriska. Endast superlativer hördes från samtliga. Hellyckad kväll för alla.


Dag 2 stod NRK på programmet. Där blev vi synnerligen väl mottagna av vår rara guide Mathilde, som kunde sin sak, Vi började i radiokorridoren, som hade kvar sin exklusiva original-teakväggpanel. Hon berättade att under kriget tog tyskarna över radion och sände propaganda. På 50-talet stod Norge stilla då Rolf Kirkegård sände sitt program motsvarande Hyland i Sverige. Vi var inne i radioteaterns studio, som bl.a. hade en trappa med tre olika material för rätt sorts steg: trä, sten och filt.


Så fortsatte vi till Fjernsynshuset. (Fjernsyn kommer från engelskans broadcast=överföring radio/TV.) Hallåorna syns fortfarande i TV-rutan. Mathilde beskrev en kvinna, som upprörd ringt till Inger-Lise och bad henne sluta att flörta med hennes man. Han kysste henne på TV-rutan varje kväll innan han gick och lade sig. Pausbilden var ett akvarium med fiskar!
NRK har 4 studior, 2 på 500 m2 och 2 mindre. Dagsrevyens (=Rapport) är 4 år gammal och en av Europas modernaste. Vidare finns bl.a. 5 kostymlager med ca 250.000 plagg.

 

Från vä: Christina Bakke, Pia Lafrenz, Birgitta Lagnell, Kurt Berggren, Sonja Lundström. Sven-Erik Edvardsson, Pelle Lundström, Kerstin sjöstrand Tysk, Per Brenden, Stefan Gustafsson, Bibban Rydén, (skymd) Carin Claussen, Inger Karin Utgård, Inger Karlsson, Alf Karlsson, Bertil Twedberg, Agneta Twedberg, Jan-Erik Alfredsson, Kate Jemtsjö, Matts Brunnegård (under kameran)

Efter 1,5 tim var det lunchdags i ett mötesrum med original-träpanel. Där mötte ordföranden i NRK:s seniorförening, Janne Schonheyder, upp och berättade livfullt vad de sysslade med. En härlig norska (som började som scripta, minsann) och slutade på en chefspost. Hon hade en mycket lång fläta.


Efter lunch strövade vi omkring i det vackra vårvädret i sagolika Vigelandsparken. Skulpturerna, mer än 200, är verkligen imponerande. De är gjorda av granit, brons och smidesjärn och föreställer människor, nakna, i alla åldrar. En stor konstnär, Gustav Vigeland. Och en värdig avslutning på en lyckad resa.
Text: Sonja Lundström
Foto: Göran Jemtsjö