Vandring på nya Kvarnholmen

Torsdag den 19 sept. kl 11.15

Kvarnholmen 19 sept 2019

Eva Harrysson vid radhusen

Bruksort blir modern förort

Kvarnholmen i Nacka som under 1900-talet blev närmast en bruksort inom Kooperationen visades den 19 september av guiden Eva Harrysson för RTPK. Vi fick se hur kvarnar och kvarnbyggnader finns kvar i former och arkitektur i dagens nya bostäder.

Vi såg också det så kallade Munspelet en lång, smal funkisbyggnad där fönstren såg ut som hålen i ett munspel. Här låg Kooperationens kontor där arkitekterna ritade många nydanande byggnader.

Kooperationen byggde under funkistiden det första smalhuset i Sverige – endast nio meter brett – med ljusinsläpp från två håll. Radhusen drar arkitekturstudenter från hela världen. Husen var små och avsedda för arbetarna som dock inte hade råd. I stället flyttade tjänstemännen vid Kooperationens många anläggningar in. Men invånarna skulle också uppfostras. Köket gjordes så litet att det inte skulle gå att sova i dem. Hygien och sundhet sattes högt.

Kvarnholmen som en gång var en isolerad ö har nu både vägförbindelse och en nybyggd bro och är halvvägs inne i bostadsexploateringen som ska ge tusentals nya invånare.

/Text och foto: Jane Petersson

 

Samling vid busshållplatsen Tre Kronors väg, Kvarnholmen Nacka

 

 

Följ med på guidning på Kvarnholmen i Nacka, mittemot Blockhusudden. Här byggdes i början av 1900-talet en modern ångkvarn. Arkitekturen var nydanande och samhället var koopera-tionens variant av ett brukssamhälle. Nu är allt nedlagt och en ny stadsdel håller på att växa fram.

Eva Harrysson är vår guide.

 

Anmälan: senast 12 sept till

janne.petersson3@gmail.com  eller sms till 070 528 50 53

 

Ingen avgift.140 kronor för icke medlemmar betalas in på PG PG 402462-6 senast 13/9.

 

Buss 402 från Slussen till Tre Kronors väg.