Ewa-Gun Westford är för många skåningar bilden av den skånska polisen. När något dramatiskt händer i Skåne – och det gör det med alldeles för korta mellanrum – är det Ewa-Gun som står där i TV-rutan och berättar om vad man vet och vad polisen tänker om saken och har vidtagit för åtgärder. Och hon gör det på ett begripligt sätt.
Tisdagen den 17 januari träffade vi i RTPK-Malmö Ewa-Gun i Limhamns Folkets Hus och det var rekordartad uppslutning med 46 medlemmar och medföljande som fick sig till livs ett mycket underhållande och tänkvärt anförande om Ewa-Guns liv, både det privata och de 43 år hon ägnat åt att tjäna svensk polis.
Det handlade en hel del om hur det är att vara polis och kvinna och att, även om det nog fortfarande finns en del jämställdhetsproblem inom polisen än i dag, så är det ingenting jämfört med hur det var i början på 1970-talet. Ewa-Gun inledde med att sjunga barnvisan ”Här är polisen som mitt i gatan står, HAN visar hur man kör, HAN visar hur man går”.
Visan speglar förstås en svunnen tid när polisen var en ”han” och ingenting annat. I andra versen står också någonting som retar Ewa-Gun:
” Och är du ej snäll och lyder mamma nu, så tar konstapeln dig, det vet du ju”.
-Lär aldrig era barn att vara rädd för polisen, sa Ewa-Gun. Lär dem att de ska lita på polisen!
Ewa-Gun höll sitt föredrag i civila kläder. Hon hade en gång blivit anmäld för att hon hade uniform när hon höll föredrag på sin lediga tid, så nu fick hon nöja sig med att ha uniformsjackan i handen, för att kunna sätta den på sig vid behov.
-Jag har ju tjänsteplikt, så om det händer något måste jag ingripa som polis, som hon uttryckte saken.
Det hon berättade om hur det var för kvinnliga poliser när hon började var ganska skrämmande. Hon kom in på polisskolan tillsammans med tiotalet kvinnor och 240 män och kursledaren hälsade alla välkomna och vände sig speciellt till kvinnorna med orden:
– Ni vet väl att den största nyttan gör ni på rygg!
Det Malmö där hon sedan inledde sin karriär definierade hon som ”den manliga bastionen”.
Slutligen kan noteras att Ewa-Gun kände flera av oss i publiken, inte minst förre personalchefen i Malmö Siv Wahlberg (Andersson), vars barn hon som tonåring hade tagit hand om i Stockholm. Siv och Ewa-Gun åkte hem tillsammans i bil till Ystad, där båda nu bor.

Text och bilder: Ingvar Ernblad

Rekordstort intresse för Ewa-Gun Westford med 46 deltagare.

Uniform må ej bäras på fritiden, så den fick Ewa-Gun nöja sig med att hålla i handen.

”Här är polisen, som mitt i gatan står” – inte riktigt aktuell i dagens svenska polisvärld.

Siv Wahlberg, Marianne Roslund och Inga Herold lyssnade intresserat och Siv log när Ewa-Gun berättade om sin och Sivs långvariga vänskap.

PG Andersson, Hillevi Hennix och Gertrud Bengtsson.

Ewa-Gun Westford har varit polisiär rådgivare till samtliga tre Kurt Wallander – Rolf Lassgård, Krister Henriksson och Kenneth Branagh.