Sveriges första kombinerade radio- och TV-hus byggdes 1959-60 på Baltzarsgatan i Malmö och invigdes av två legendarer, radiochefen Olof Rydbeck och distriktschefen i Malmö, Gunnar Ollén. Här samsades radio och TV i många år, men i och med bygget av TV-huset på Jägersro på 70-talet försvann det mesta av TV-verksamheten.  En del teve blev dock kvar till några år in på 80-talet, innan radion blev ensam herre på täppan.

Onsdag 15 mars gjorde 32 medlemmar och medföljande ett uppskattat återbesök i de gamla, numera ganska ordentligt ombyggda lokalerna. De flesta av oss hade en gång jobbat med radio eller med teve eller med både och, så nostalgifaktorn var hög när vi nu fick göra en resa ”down memory lane”.

Vår guide var Conny Emmelin, programchef och programutvecklare på Radio Malmöhus. När det gällde det historiska fick Conny stöttning av Janne Wieslander och Hans-Bertil Hansson.

Vi vandrade runt i det kontorshav som en gång var TV-studio 8, tittade in i lokalradions sändningsstudio med fönster rätt ut till Baltzarsgatan så att förbipasserande Malmöbor kan kika in under programmen och besökte den stora radiostudion där man just i dag riggade för Vi i femman, men där en gång legendariska storband och jazzorkestrar huserat.

På lokalradions sida finns i dag ett 25-tal anställda i huset, men därutöver finns ytterligare ett 70-tal medarbetare inklusive frilansare, som i alla fall till och från har sin plats på Baltzarsgatan. Här görs Ekoinslag, P3, P1-dokumentärer, program på minoritetsspråk, sportinslag och program som Karlavagnen, P4-Extra och Ring så spelar vi. Med mera, med mera!

Efter rundvandringen blev det ännu mer nostalgi när vi tog en kopp kaffe på den indiska restaurangen Kashmir, som ligger vägg i vägg med radion. För länge sedan var namnet Pentryt och här åt många av oss lunch fem gånger i veckan på den gamla goda tiden.

Text: Ingvar Ernblad (som började på nyhetsredaktonen på Baltzarsgatan 1970)

Bilder: Maths Olsson och Ingvar Ernblad

Hela gänget samlat i sändningsstudion med Conny Emmelin bakom knapparna.

Sören Stenberg med över 30 år på Baltzarsgatan med Conny Emmelin.

Riggat för Vi i femman.

Samling i det som en gång var TV-studio 8.

Pentryt hette det för länge sen, numera indiska restaurangen Kashmir och där avslutade vi med en koppa kaffe.