Tisdag den 21 januari kl 13.30

Stockholms stadsarkiv

Kungsklippan 6, Kungsholmen

 

Stadsarkivet – allt du vill veta om verkligheten förr

Stadsarkivet i Stockholm har mängder av handlingar och dokument i källarvåning efter källarvåning.

RTPK gjorde ett besök 21 januari och fick veta att bäst går forskningen om släktingarna t. ex. haft problem med rättvisan eller byråkratin. Då skapas det papper i massor som sedan naturligtvis arkiveras. (Texten fortsätter under bilderna)

 

 

 

 

 

 

 

Stadsarkivet har handlingar från 1600-talet och är en guldgruva för släkt- och hembygdsforskare. Vem som helst kan gå dit och leta och personalen erbjuder mycket hjälp och det mesta är gratis.

Arkivpedagog Kettil Mannerheim – släkt i rakt nedstigande led med den finske marskalken och statsmannen från krigen under 1900-talet – tog oss runt i katakomberna.

Kettil visade upp polisens anteckningsbok om övervakningen av den svenska arbetarrörelsen på 1800-talet. Ibland hade polisen med sig en stenograf som kunde återge tal av t.ex. Mäster Palm.

Här fanns bilder på så kallade vaneförbrytare som var uppklistrade på kartong så att de som utsatts för brott kunde identifiera den skyldige. Rubriker var t. ex. Inbrottstjuvar eller Kvinnor som stal från karlar (ev. prostituerade) osv.

Här finns bouppteckningar, listor på fattiga, skolbetyg, fängelsekunder, skrivelser från fattiga och andra, bygglov o.s.v.

Ett rättsprotokoll handlade om en piga som stämde sin arbetsgivare som var krogägare. Han hade lovat att vakta hennes dragkista med kläder – men så var den försvunnen. Rätten dömde så att hon fick pengar för kistan – men inte kläderna med motiveringen att kistan varit låst.

Det fanns en skrivelse om en slav från Indien som man hade kristnat eftersom han var hindu. Ja det fanns enstaka slavar på 1700-talet även i Sverige. De ägdes då av rika som hade ”fått” dem från utlandet.

En kvinna begärde tillstånd att få ro passagerare (roddarmadam) med motiveringen att hon behövde försörja de sju barn som den man hon gifte sig med några månader tidigare hade lämnat henne med då han dog. Man får ju hoppas att hon fick tillståndet.

/Text & Bild Janne Petersson

Berättelser och människor i vår lokala historia

Kettil Mannerheim guidar i Stockholms stadsarkiv, med berättelser om potatisupproret 1917, häxprocesserna i Stockholm på 1600-talet, 40-talets ”sabbatssabotör och mycket annat.” Här finns också månghundraåriga dokument  om Stockholm i ständig omvandling.

Anmälan senast 17/1 till Janne Pettersson janne.petersson3@gmail.com eller sms på tel 070 528 50 53

 

Ingen avgift. Icke medlemmar 50 kr. Betalas senast 18/1 till PG 40 24 62-6

Hiss från T-station Rådhuset upp till Kungsklippan.