Måndag 6 februari hade SVT Malmö bjudit in oss gamla arbetskamrater från SVT och SR till s k programlunch i nya huset i Västra Hamnen, dit SVT flyttade från Jägersro 2010. 35 medlemmar och medföljande hörsammade inbjudan. En del hade hunnit med att arbeta en tid i de nya lokalerna, några hade aldrig varit där.

Programlunch håller Malmö-TV den första måndagen i varje månad och innebär att alla medarbetare samlas och lyssnar till producenter och andra programmakare som berättar och visar klipp från aktuella premiärer från Malmö.

Det var bara ett litet problem – just i februari visade det sig vara lite tunt med premiärer, så programlunchen var inställd! Detta lilla problem hade dock programchefen Petter Bragée löst med råge och vi fick oss ett utomordentligt späckat program till livs under vårt 2,5 timmar långa besök.

Efter fika och macka visade Petter klipp från Malmö-TVs mycket stora programutbud, men berättade också om de stora förändringarna när det gäller TV-tittandet i Sverige. Det gamla broadcast-tittandet, som ju gällde när vi i RTPK jobbade, har dramatiskt förändrats på bara några år. Fram till 2012, när SVT för sista gången hade rättigheterna till de olympiska spelen, såg det bra ut. Men sen har broadcast gått utför. Onlinetittandet ökar visserligen för SVT, men kan inte täcka upp för förlusten. Och den grupp som håller uppe broadcast är vi över 60 år. Medelåldern för SVTs tittare är nu 62 år. För barn och unga är det plattan som gäller.

Pernilla Månsson Colt berättade om Antikrundan, ett program som faktiskt klarat sig i stort sett helskinnat genom tittarsiffrornas skärseld genom åren. Under 28 år!

Pernilla är också programledare för ett program byggt på ett brittiskt koncept, ”This time next year”. De inledande 80-tal ”fallen” är redan inspelade i studio. Pernilla träffar människor som berättar att de ska genomföra något under det kommande året. Det kan vara att lära sig något, t ex att gå ned kraftigt i vikt, men också mycket känslosamma saker som att kämpa sig igenom en svår sjukdom. Pernilla går några steg i studion och – klipp – ut kommer personen genom en dörr ett år senare. Och den delen spelas då förstås in om ett år.

Pär Nordahl berättade om Malmö-TVs stora framgång, Musikhjälpen, som 2017 sänds för tionde året – från en än så länge hemlig stad – och vi fick också se klipp från kommande ”Bäste mannen”, där Fredrik Önnevall tar sig en titt på den svenske mansrollen.

Efter träffar med nyhetschefen Göran Eklund och projektledaren för ”Sverige”, Björn Östlund,  var det tack och adjö för den här gången.

Text och bilder: Ingvar Ernblad

Hillevi Hennix och Anders Berg i samtal med Sven-Gunnar Holm, tidigare grafiker på TV-Sporten i Stockholm, men nu pensionerad
och emigrerad till Malmö.

 

Många möten mellan med gamla kamrater från SVT-tiden
blev det. Här mellan Makfire Kolgjini och Inga Herold.

 

PG Andersson och Rune Formare med SVT Malmös nya
platschef, Franca Smith, lite diskret till vänster i bakgrunden.

 

Petter Bragée, en av två programchefer i Malmö, hälsar oss välkomna och redogör för eftermiddagens späckade program.

 

Projektledaren Björn Östlund berättar om inspelningarna av kulturprogrammet ”Sverige”.

 

TV-tittare med mycket gott minne kanske nickar igen-
kännande åt fonden i ”Sverige”. Jodå, sommarfjärden
hämtades från rekvisitaförrådet i Stockholm, där den
vilat sig efter förra insatsen i dramat ”Skärgårdsdoktorn”.