Det har varit en coronapaus på nästan två år för RTPK-Syd, när det gäller att bjuda in intressanta gäster till Limhamns Folkets Hus, den lokal vi brukar använda för sådana evenemang. I februari sjöng och berättade artisten Mikael Neumann om sitt liv och sin karriär och den 2 november kunde 35 medlemmar och medföljande lyfta sina kaffekoppar och lyssna till en gammal SVT-kollega, Bo Hagström. Bosse har producerat en rad program på SVT i Malmö, bl a Sköna Söndag, Go´morron Sverige och Aspegren mitt i maten, men är nog mest känd för sin mycket populära serie Solens Mat.

I Solens Mat reste Bosse runt i Italien i åtta säsonger tillsammans med fotografen Per Anders Rudelius och besökte mestadels mindre platser utanför de vanliga turiststråken och berättade om lokal mat- och vinkultur. För Bosse är lokala ingredienser, hantverk i stället för industritillverkat och det genuint äkta närmast heliga ledord.

Bosse har också gett ut drygt tio böcker, som kretsar kring temat i Solens Mat. Boken Solens Hälsa vann t o m kokboks-VM i Kina.

Olivolja är ett annat ämne som Bosse känner starkt för. Den industritillverkade olivoljan tillverkas av oliver som mognat på träden och sen ramlat ned på marken, där denna fallfrukt sen samlas upp. Vid hantverkstillverkningen är oliverna försiktigt handplockade. Det finns några bra olivoljor i Sverige bland alla de dåliga, enligt Bosse. Satsa på extra virgin oil producerat av Grappolini, är hans tips.

 

Text: Ingvar Ernblad

Bilder: Peo Nilsson och Ingvar Ernblad

 

 

 

Ordförande Ingvar Ernblad prickar av Anne Bodén, övervakad av Hillevi Hennix.

 

Bosse bjöd på bröd med olivolja, god olivolja!

 

Janne och Barbro Ljungberg låter sig väl smaka.

 

Anders Berg, Richard och Gunilla Lindström.

 

Hela gänget!