År 1979 drabbades Skåne av århundradets snöstorm. Fast ska man vara noggrann var det två snöstormar, en runt nyåret 78/79 och en som drog in över Skåne i mitten av februari. Torsdagen den 14 februari 2019 var det på dagen 40 år sen denna andra – och med råge den värsta – drabbade Skåne och uttrycket ”När Skåne försvann” myntades. Denna torsdag hade RTPK-Malmö bjudit in till träff i Limhamns Folkets Hus med två av huvudpersonerna i radio och TV 1979, lokalradions Karsten Erichs och Sydnytts Nils-Ingvar Lundin och uppslutningen blev större än någon hade kunnat ana. 68 medlemmar och medföljande mötte upp, vilket betydde nytt deltagarrekord med bred marginal. Vi var faktiskt så många att vi tvingades byta lokal till den stora A-salen i Folkets Hus, där vi med hjälp av Karre och Ludde och ett antal film- och radioklipp från när det begav sig återupplevde ovädersdagarna för 40 år sedan. Den överväldigande majoriteten i salen hade personliga minnen från snödagarna och många berättade också om sina upplevelser.

Karsten Erichs döptes efter stormen om till Katastrof-Karre och många ansåg efter hans och lokalradions sändningar att det var här som lokalradion slog igenom.

Många invånare norr om Skåne, inte minst norrlänningar, hade nog synpunkten att det var lite löjligt att skåningarna klagade på lite snö, men det fanns en och annan som fick äta upp det. En man från Malmberget avråddes från att köra bil från Norrland till Malmö, men hävdade att lite skånsk snö inte skulle kunna stoppa honom. Efter att ha suttit fast under en motorvägsbro vid Borgeby i 24 timmar var han aningen spakare.

En mycket trevlig eftermiddag, extra kryddad av kaffe och vaniljhjärtan, denna Alla Hjärtans dag.

Text: Ingvar Ernblad

Bilder från 1979: Christer Swede

 

 

 

På väg från Vellinge till Malmö.

Utanför Vellinge.

Strax utanför Hököpinge.