Höstresa med RTPK september 2017

Reserapport av Mats Godée

I slutet på september reste vi till Sicilien. På flygplatsen i Catania möttes vi av vår fantastiska reseledare Anna Rudh. Första dagen besöktes fiskmarknaden i Catania där vi åt lunch. Sedan en lång busstur till Palermo, där övernattade vi tre nätter. Anna vandrade runt med oss första dagen i Palermo. Vi började med fisk- och grönsaksmarknaden som ringlade sig fram på smågator.

Därefter fick vi en historisk genomgång av alla olika stormakter som härskat över Palermo, var och en har lämnat spår efter sig i historiska byggnader.

Vi fick en dag att strosa runt för oss själva innan vi reste vidare till Agrigento. På vägen besökte vi en saltkvarn och en vingård där vi fick provsmaka det berömda Marsala vinet. (Se separat artikel av Monika Hoverhjelm).

Efter en natt i Agrigento tog vi oss till Tempeldalen där vi vandrade runt bland arkeologiska lämningar från grekerna och romarna.

Så in i bussen igen för vidare färd till Syrakusa. Under bussresorna berättar reseledare Anna också om hur det är att leva i Italien, hur skolan fungerar och vilka kulturkrockar som uppstått för en svenska som bosatt sig här.

Hotellet i Syrakusa låg centralt, så det var lätt att hitta trevliga restauranger på kvällen. Nästa dag åkte vi på en endagstur till Etna. Vägen slingrade sig upp för bergssluttningen och vi stannade en bit nedanför kratern. Det var ett kargt landskap som bestod av svart lavasten och lavagrus. Etna har utbrott med jämna mellanrum, men vi klarade oss.

På vägen ner besökte vi vingården Barone Villa Grande. Vi fick provsmaka utsökta viner, både vita och röda.

Det fashionabla Taormina var nästa stopp. Staden är byggd på en terrass mellan berg och hav. Vi gick runt i staden och besökte även Amfiteatern som byggdes av grekerna och sedan övertogs av romarna.

Vår sista heldag ägnades åt Syrakusa. Först vandrade vi runt i museiparken Neapolis, med stenbrott, amfiteatrar och inte minst Dionysios öra. Därefter rundvandring i gamla staden där vi även fick se reliker efter Sankta Lucia.

Sista dagen blev resdag, buss till flygplatsen och sedan hem till Stockholm med Norwegian air.