Unionen – gamla stadshuset i Huskvarna. Kulturminnesskyddat och idag öde efter att tidigare varit förvaltning och samlingssal för fullmäktige.

28 mars 2023.

RTPK Jönköping fick göra ett exklusivt besök i Huskvarna gamla stadshus Unionen. Taget ur bruk och öde. Planen är 100 nya bostäder. Om kommunala bostadsbolaget har råd. ”Unionen” dvs gamla stadshuset i centrum av Huskvarna under mer än 100 år är k-märkt/byggnadsminnesmärkt, men mycket sliten.
Vätterhem “köpte” fastigheten efter beslut i fullmäktige. Detta för att bygga om hela huset till lägenheter. Ombyggnationen har inte påbörjats! I nuläget inte lönsamt. Det blir för höga hyror. Vi togs med på en rundvandring i huset, samt informerades om vad som händer eller inte händer.

I Huskvarna stadshus vid Esplanaden har stadens och kommundelens förvaltningar residerat sedan 1946 och var dessförinnan känt som affärshuset Union, byggt 1910 i wienerjugendstil. Tack Vätterhem för en så intressant visning i ett hus som varit öde i så många år.

Efteråt avnjöts lunch i grannhuset Huskvarna Stadshotell.

Värd: Christer Ask

9 medlemmar på plats. Pekka Ranta. Christer Ask, Karin Malmsten, Kjell Ahlkvist, Lennart Broman, Agneta Siljhammar, Håkan Sandberg, Monika Hällstorp, Janne Svensson.

Foto: Pekka Ranta och Karin Malmsten.

Tanken är att den fina gamla mosaiken ska räddas vid ombyggnationen i framtiden. Denna utsmyckning i mosaik murades in i väggen i borgmästarens väntrum. Motivet baserar sig på en saga av Verner von Heidenstam – Vätterns blåa sten. Verket skänktes av Husqvarna Vapenfabrik till Stadshuset 1953 och är gjort av Inga Hellman Lindahl.

Den gamla fullmäktigesalen är skyddad och blir förmodligen föreningslokal i framtiden. Möblerna är specialbeställda och bevaras.

RTPK Jönköping.

Den f d föreningslokalen. Där vi fick se bildspel och höra både om gången tid och framtidsplaner.

“Rutan” i taket är ett ljudtekniskt fenomen. Byggt så akustiken gör att det inte behövs någon ljudanläggning. Alla hör varenda viskning.