Här arbetade vi 1970

                                                                Synvillan for ever

Vi behöver inte oroa oss mer. Vår gamla arbetsplats har fått en plats i allas minne för de kommande 100 åren. De 450 bostäderna på Synvillans gamla tomt har dessutom fått gatuadresser efter gamla medarbetare/göteborgsfödda/göteborgspendlare som de flesta av oss pensionärer har personliga minnen av.
Vi, ett drygt 20-tal pensionerade fd SR och SVT anställda träffades under Lars-Åke Engbloms värdskap på Myggan Erikssons gata för en rundvandring på välkänd mark.

   Vår vård, Lars-Åke Engblom, som bor på Uno Myggan Erikssons gata.

                     

Områdets huvudgata heter naturligtvis Synvillan kort och gott.
Göteborgs stads namnberedning har instruktioner om vilka namn som kan föreslås och dom instruktionerna ser bland annat ut så här:
a) Föreslå namn utifrån stadens historia, geografi, flora och fauna. Namn kan även föreslås för att hedra personer som gjort betydande och bestående insatser under sitt liv.
b) Då namnsättning föreslås ske med personnamn ska personen i fråga varit avliden i minst fem år. Personnamn ska spegla stadens mångfald och till minst hälften utgöras av kvinnonamn.
c) Föreslå namn med hänsyn tagen till namn i angränsande områden samt lokal- och kulturhistoria.
Kulturnämnden fattar sedan beslut om vilka namn som ska gälla.

                       

Lars-Åke gav oss alla en livfull och fyllig beskrivning av de personer som fått ge namn åt gatorna på Synvillans fd tomt.
Namnen som återkallade många minnen är förutom Myggan Eriksson, Åke Falck, Sten-Åke Cederhök, Sonya Hedenbratt, Barbro Hörberg, Nils Dahlbeck, Steen Priwin, Viveka Seldahl, Märta Ternstedt, Jan Johansson och Kent Andersson.
Bland oss som lyssnade på Lars-Åke fanns det många som tyckte att det saknades namn som Carin Mannheimer men det gick inte på grund av bestämmelsen b) i namnberedningens instruktioner. Ett annat namn var Egon Kjerrman. Till namnberedningens försvar kan man säga att gatorna i området har gjorts extremt korta kanske för att rymma så många namn som möjligt.

Bland husen på tomten finns bland annat Studio 1, ja huset heter så, som vann Kasper Salin priset redan 2016. Kanske arkitekterna var inspirerade av Studio 1 när de bestämde sig för en takhöjd på 2,80. Lars-Åke gillade takhöjden men det blir mycket stege så snart man ska ha upp något som gardiner eller lampor.
Efter rundvandringen fick vi alla en välförtjänt smörgås, kaka och kaffe i en konferenslokal i ett av husen på Myggan Erikssons gata. Som avslutning fick alla intresserade också en bok om masskommunikationens historia som Lars-Åke är författare till.

Ulf Rigenius,Bibban Rydén,Yvonne Hansson,Kurt Berggren,Alf Karlsson,Sonja Lundström,Pelle Lundström,Kajsa Stark,Nils-Åke Lithner,Lars-Åke Engblom,Yngve Hansson,Raili Önesand,Roland Önesand,Ulf Källström,Mia Källström,Jan Gustafson,Sigun Carlsson,Kate Jemtsjö,Birgitta Lagnell,Carita Hansson,Leif Holtelius vid Steen Priwins gata

Men mer godis för oss nostalgiker och historieintresserade kommer om ett par månader då Lars-Åkes bok om Göteborgs Radio och TV historia kommer ut. Håll utkik efter den, garanterat innehållsrik.

text: Ulf Källström
foto: Göran Jemtsjö