/>SocietetshusetVackra MarstrandAlbrektsundskanalenSälöfjordenÖckerö brygga


Lördag 21 augusti tog 19 medlemmar från rtpk Göteborg s/s Bohuslän till Marstrand. Vi hade kanonväder med sol, blå himmel och vindstilla. Turen från Stenpiren passerar stillastående, mäktiga lyftkranar. Går under vackra Älvsborgsbron och tätt intill Älvsborgs fästning in i Rivöfjorden.
Vid Öckerö brygga hämtar vi upp några passagerare. Fortsätter i norra skärgården mellan Hälsö, Knippla och Björkö. Kommer ut i Sälö fjord, som fått sitt namn efter sälarna, som solar på de kala klipporna. Vi ser öppet hav ett tag innan vi passerar genom trånga Albrektsundskanalen. Den byggdes 1842-44 för att få en inomskärsled till Marstrand, som en gång var Sveriges minsta stad, grundad på 1200-talet. Ön blomstrade under sillperioderna och växte. Blev en populär badort i mitten av 1800-talet då Oscar II varje sommar besökte ön. Det vackra societetshuset från 1886 är fortfarande i bruk Det var livligt på kajen denna strålande lördag.
Efter drygt 3 timmar klev vi iland och åt en underbart god Torskrygg men hummersås på krogen Maritim Kl 16.00 går båten tillbaks och den som då fortfarande hade plats i magen kunde inta en mastig räksmörgås. Några av oss njöt på däck hela vägen hem i det härliga vädret. En oförglömlig resa!
Text: Sonja Lundström
Foto: Göran Jemtsjö

Läcker torskryggObruten horisontresvägen