Rapport från den andra Moskvaresan

Sommarvädret höll i sig när den andra gruppen besökte Moskva 3–7 september. Vi märkte inte av det då stundande lokalvalet men ett par Moskvajournalister gav oss intressanta inblickar i spelet kring valet och dess betydelse och andra ämnen. Valet togs också upp under ett kvällssamtal med svenska korrespondenter och svenska ambassadens press- och kulturråd.

Resans höjdpunkter var naturligtvis när Stig visade oss kvarteren där han i hemlighet hade mött nobelpristagaren Alexander Solzjenitsyn runt ett dussin gånger för att ta emot dokument som smugglades till väst. Historiens vingslag kändes också när Stig utanför Vita Huset, som tidigare var säte för duman, påminde om kuppförsöken och om när Boris Jeltsin äntrade en stridsvagn, läste upp en proklamation och ändrade historiens gång.

Stig visade oss den socialrealistiskt och pampigt utsmyckade tunnelbanan. Vi höll oss undan rusningstrafiken – men det var ändå en väldig trängsel. Det var inte frågan om att vänta på att alla skulle hinna gå ombord när tågen rullat in på perrongen – dörrarna stängdes abrupt. Nästa tåg kunde komma om 40 sekunder.

Den auktoriserade guiden Konstantin visade bland annat Röda Torget och gav oss den officiella bilden av historien. Andra världskriget började i den versionen inte med Tysklands ockupation av Polen och Rysslands erövring av Baltikum och delar av Polen utan 1941 med (alliansbrodern) Tysklands anfall mot Sovjetunionen. Konstantin hade också tankar kring Ukraina och påstod bland annat att ryska och ukrainska var samma språk – vilket Stig kraftigt tillbakavisade.Det var ändå lärorikt och gav en inblick i hur många i dagens Ryssland resonerar – eller i alla fall om vad de nu förtiden får lära sig av den officiella propagandan.

Under besöket på Novodevitjekyrkogården  (enbart VIP personer begravs här) fick vi se Boris Jeltsins gravmonument i form av en jättestor rysk flagga. Vi såg Nikita Chrusjtjovs grav liksom Majakovskijs, Tjechovs, Gogols, Alexandra Kollontajs och Stalins första hustrus gravar. Det var en mycket spännande kyrkogård med socialrealistiska utsmyckningar och en del icke erkänd konst som de anhöriga hade tvingat igenom på några gravar. Fascinerande var också de långa murarna med gravurnor varifrån prominenta sovjetmedborgares porträtt från hela 1900-talet blickade emot en.

Ville man kunde man se mycket symbolik i Moskva. Det stora GUM-varuhuset är naturligtvis översållat med lyxbutiker. En av de väldiga stalinkrokanerna är nu det lyxiga Hotell Ukraina – också där finns överdådiga lyxbutiker och en direkt ingång till en utställning och försäljning av Rolls Royce-bilar. Ibland överträffar verkligheten fantasin!

När vi väl var hemma igen landade Stig Fredrikssons nya bok på bokhandelsdiskarna: Ryssland utan Putin – friare, fredligare, rättvisare. Stig har lovat att komma och berätta om den på ett RTPK-möte i Stockholm.

Text: Janne Petersson. Bilder: Janne Petersson, Lars Jonsson & ulf Björnbäck

Här kan du även lyssna till några ljudfiler inspelade av Ulf Björnbäck

1. Stig berättar om kuppen vid Vita huset

2. Stig berättar om sina möten med Alexander Solsjenitsyn

3. Stig berättar vidare om sina möten med Alexander Solsjenitsyn