Veckan efter midsommar åkte vi i en liten grupp till Narvik i Nordnorge och Kiruna.  Vi  tog tåget längs Malmbanan, som sträcker sig från Luleå till Narvik. Vi njöt av den  bedårande naturen i Kirunafjällen och tågresan längs den vackra Rombaksfjorden.  Malmbanan slingrar sig längs fjordväggen på 300 meters höjd.

Bilden ovan: Den tyska jagaren Georg von Thiele ligger mot fjordkanten innanför båten längst ned till vänster.  Tre andra jagare, som sattes på grund längst in i fjorden under slaget om Narvik,  har röjts bort.

Rombaksfjorden, Narvik. Foto Stig-Arne Nordström

Rombaksfjorden sedd från Malmbanan

Kongens gate, Narvik, Norge. Foto Stig-Arne Nordström.

Kongens gate, Narvik, Norge

Narvik bjöd på 31 graders värme och midnattssol.  Krigsmuseet fångar krigets fasor med foto, filmer, fordon, tanks, torpeder, vapen och uniformer från de länder som deltog i Slaget om Narvik. De allierade Norge, Storbritannien och Frankrike stod emot Nazityskland. Båda sidor i konflikten förlorade mer än tio jagare vardera. 8 500 personer dog i striderna.

Kiruna klockstapel och kommunhus. Foto Stig-Arne Nordström

Från Scandics Sky Tower ser man taket på det nya runda kommunhuset i Kiruna. Klockstapeln från taket på förra kommunhuset har flyttats hit.

Det är först på plats i Kiruna som vi förstår hur mycket av Kirunas centrum som ska rivas. Det är ofattbart!  Kommunen arbetar med att rädda kulturella byggnader och flytta dem till stadens nya centrum. Näst på tur står Kirunas kyrka. Hjalmar Lundbohmsgården är flyttad tillsammans med det första hus han byggde vid etableringen av gruvverksamheten. De tidstypiska bläckhornshusen som anställda bodde i har flyttas till olika platser, som  inte berörs av gruvans underminering av marken.

Pensionerade ljudteknikern Pelle Niia, Kiruna. Fot Stig-Arne Nordström.

Pensionerade ljudteknikern Pelle Niia, Kiruna, guidade oss RTPK-are och pekar här ut stadens nya centrum.

Länskonstmuseet sprider ut sig på flera våningar i det luftiga, ljusa stadshuset. Det är öppet åt alla håll. Dagsljuset släpps in till de innersta delarna i huset. Kontorsarbetsplatserna ligger längs ytterväggen – det finns bara en yttervägg och den är rund. Huset är lika spännande som konsten.

Kiruna nya centrum. Foto Stig-Arne Nordström.

Kiruna nya centrum ligger alldeles nära den nedlagda Tuollovaaragruvan. Gruvans lave i bakgrunden.

Pelle Niia guidade oss runt gamla och nya staden, till toppen av nedlagda Luossavaaragruvan, till djupa sår i marken där järnmalmen hackats fram, till byggnader som ska rivas, till nyuppförda hus som fått hyresgäster fast grannhusen  är långt ifrån färdiga. Kiruna är en enda stor arbetsplats.

Berit Lindström, Anna-Lena Lindberg, Eivor Öhman och Björg Höie Lodö på järnvägsperrongen i Kiruna. Foto Stig-Arne Nordström.

Berit Lindström, Anna-Lena Lindberg, Eivor Öhman och Björg Höie Lodö på järnvägsperrongen i Kiruna

Vid den gemensamma middagen med kollegor på SameTV fick vi höra om deras förändrade och breddade uppdrag. De har som alla i Kiruna stora utmaningar.

Antecknat av Stig-Arne Nordström. RTPK Luleå.