Vår guide Eveline med Gertrud Bengtsson och Marianne Söderberg i profil i förgrunde.

Skissernas Museum i Lund grundades 1934 av professor Ragnar Josephson.  Här finns nu världens största samling av skisser och modeller av både svensk, internationell och offentlig konst och museet återinvigdes 2017 efter en större tillbyggnad.

Gjutmodellen till Bror Marklunds Mor och barn beundras av bl a Eva Mueller. Den slutliga versionen i brons finns sedan 1956 i Kanslihuset i Stockholm.

Tisdagen den 14 november besökte vi, ett 30-tal medlemmar och medföljande från RTPK-Malmö, Skissernas museum och fick en guidad rundtur bland skisserna, som var allt ifrån små ritningar till stora skulpturer. Störst var en gjutmodell i full skala av Ivar Johnsons skulptur Kvinna vid havet, som var fem meter hög.

Den fem meter höga gjudmodellen av Ivar Johnsons Kvinna vid havet, som i brons finns att beskåda vid Sjöfartsmuseet i Göteborg.

Den färdiga skulpturen i brons står på en 62 meter hög pelare vid Sjöfartsmuseet i Göteborg.

Guiden Eveline och några RTPK-medlemmar porträtterade genom en vägg av kaveldun, ett konstverk av Andy Goldsworthy, som ägnas en tillfällig utställning på Skissernas museum just nu.

Text och bilder: Ingvar Ernblad