Radiostationen i Grimeton  (uttalas gri’mmetånn) är ett  industriminne, som sedan 2004 står på  Unescos  lista över världsarv. Den 8 april äntrade ett 20-tal medlemmar och medföljande en buss och drog norrut från Malmö mot Grimeton, som ligger en dryg mil öster om Varberg. Den imponerande radiostationen, som invigdes 1924 innehåller en fungerande långvågssändare  för telegrafi med tillhörande antennsystem. De sex 127 meter höga antenntornen står på rad och är väl synliga från  motorvägen  E6/E20.

Hela anläggningen är bevarad i sitt dåtida skick och är idag den enda körbara elektromekaniska sändaren i världen.

Att sändaren hamnade just i Grimeton beror på att därifrån är det fri sikt ändå till New York. Långvågorna kunde ta sig ut från hallandskusten, norr om Danmark, söder om Norge och norr om Skottland hela vägen till mottagarstationen i New York. För det var just till New York som meddelanden skickades med hjälp av morse. Sändaren i Grimeton var inte ensam, det fanns flera liknande stationer runt om i världen. Men alla, inklusive mottagarstationen i New York är nu rivna och Grimeton är ensam kvar.

Det som skickades från Grimeton var allt från viktiga affärsmeddelanden till högst privata telegram och ”grattis-på-namnsdagen” till någon till USA utvandrad släkting.

Mottagarstationen i USA revs 1948 och Grimetons öde var också länge osäkert. Men 2004 kom utnämningen till världsarv och Grimeton drivs i dag av en stiftelse, men får inga offentliga bidrag.

Några gånger om året startas den fullt fungerande långvågssändaren och sänder ut meddelanden över världen. På julafton önskar man God Jul och tacksvar strömmar in från radioamatörer världen över.

En uppskattad dag som avslutades med lunch i Laxbutiken i Heberg, innan vi drog hemöver mot Malmö.

Text och bilder: Ingvar Ernblad

 

Vår utomordentliga guide Jennie framför de 127 meter höga masterna.

Gamle V-Gurra var minsann på plats och invigde Grimeton 1924.

Malmöiter i den stora sändarhallen.

Jodå!

Jennie i berättartagen.

Hillevi Hennix blev vederbörligen imponerad…

…liksom Johnny Persson.