Andäktiga RTPK:are i Umeå vid visningen av ”Öppet Hus på rr i Umeå 1989. The movie.”

Det är många som minns hur det var när multimedia kom in i våra liv. Våra liv som anställda i den främsta av svenska public-service-organisationer.

(Har ni förresten tänkt på att SR och SVT var bland de första att anglikanisera namnet på sin verksamhet? Innan våra VD:ar blev corporate managers, innan vi fick en HR-avdelning, innan vi började säga laptop om bärbara datorer.)

Då vi själva blev multimediala även i köttet s.a.s. 1989 hade Sveriges Radio öppna hus efter fem år av stängda. I Umeå ordnades folkfest med nyinköpta kycklinggula jackor, utom chefens som var blå. Sveriges Radio hette riksradion med gemen första bokstav i namnet och ett gulblått rr inköpt från en brittisk PR-byrå av rr:s VD Ove Joanson (kanske inte personligen).

Här är filmen! (Se nedan) Visad för troligen första gången på 27 år! För skink- och syltnjutande SR- och SVT-seniorer vid den årliga julträffen på Café Pilgatan i Umeå – denna gång den 5 december.

Lars-Gunnar Andersson som börjat göra research för att samla ihop historiskt text- och bildmaterial från eteråren i Umeå och Västerbottens län hade lyckats lägga vantarna på DVD-skivan som vi kan presentera här på RTPK-webben. Många leenden efter skinka, julmust, sylta och andra godsaker från 23 luttrade RTPK:are som passade på att prata med varandra om allt som var bättre förr. Eller väldigt annorlunda.

På DVD:n berättar och visar kulturjournalisten Kerstin Berggren hur man klipper och tejpar ihop ett ljudband! Ljudtekniker Tomas Sandström berättar om ljudeffekter på vinylskiva och ljudband, bland annat om fall i trappor som spelades in i verkligheten av ambitiösa effektsamlare på umeåkontoret. Journalist Per Runesson svarar på reporterns frågor om vad han gör på firman. Ljudtekniker Bo Andersin (ännu inte pensionär) sitter stolt vid det nya stora ljudbordet. 

Foto Morgan Anderbom. Text Tommy Engman.

Klicka här för filmen