matilda-starkner

Vår guide, husfrun Matilda Starkner avlyssnas av bl a RTPK-medlemmarna Nisse Stenberg, Jeanette Lundborg och Göte Elleström.

Husfrun guidade RTPK Malmö på Residenset

Vår guide, husfrun Matilda Starkner avlyssnas av bl a RTPK-medlemmarna Nisse Stenberg, Jeanette Lundborg och Göte Elleström. En dag år 1659, ett år efter det att Skåne blivit svenskt, knackade den nyutnämnde generalguvernören Carl Otto Stenbock på en port på Stortorget i Malmö och meddelade den – förmodligen aningen överraskade – husägaren att huset skulle bli generalguvernörens residens i Malmö. Många år och många renoveringar och ombyggnader senare står huset fortfarande kvar med uppgiften att vara landshövdingens representationslokal och bostad.

Torsdagen den 10 november samlades ett 25-tal medlemmar och medföljande från RTPK Malmö utanför porten och välkomnades snart in av residensets husfru Matilda Starkner, som ledsagade oss på en timslång rundtur i de mycket vackra lokalerna. Vad gör en husfru, kan man undra. Jo, en slags landshövdingens alltiallo med två huvudsakliga uppgifter, att ta hand om allt som har med själva residenset att göra och att planera och sköta landshövdingens representation. Under vårt besök ägnade hon sig bl. a. åt att förbereda den gåsmiddag som Skånes alldeles nyutnämnde landshövding Anneli Hulthén ska bjuda 45 personer på två dagar senare.