nuvarande Eggers

Mitt emot Centralstationen i Göteborg ligger ett vitt, vackert hus från början av 1800-talet. Det är hotell Eggers och där åt 19 Weteraner lunch 23/1.

fr.vä. Ingela Eek, Kjell Hammar, Marianne Hammar, Bertil Johansson, Kjell Gustavsson, Stig-Allan Persson, Sonja Lundström, Bibban Rydén, Sigun Carlsson.

Birgitta Lagnell, Ingegerd Alvbring, Kurt Berggren, Matz Jansson, Kate Jemtsjö.

I det saftiga matpriset ingick information om hotellets historia och besök i 2 rum. Presentatören var ingen mindre än hotelldirektören Jessica Vialleton.

hotelldirektör Jessica med gänget

Hon kunde förtälja att hotellet reparerats i omgångar, fått en tredje våning men mist en utbyggnad. Det har varit rivningshotat flera gånger på grund av spårvägsutbyggnad men klarat sig.

gamla Eggers

Hotellet är Sveriges tredje äldsta efter Mollbergs (Hälsingborg) och Royal (Göteborg). Det rymmer 69 rum och 5 konferenslokaler.

Lilla matsalen

Stamkunderna har varit många under årens lopp, som t.ex. Anders Zorn (rum 154), prins Bertil (125), ”lilla hon” (126), Sonja Henie (136), Jan Myrdal (265). Håkan Hellströms video är från rum 126.

i detta dubbelrum

SVT har även utnyttjat hotellet vid teaterinspelningar, som t.ex. Gynekologen i Askim, Det mest förbjudna, Vår tid är nu och aktuella biofilmen Borg.

Jugend-fönster i taket

Stiliga ljusstakar

Ursprungliga gyllenläderstapeter

Våra besök tycker Jessica är trevliga men påpekade att ”en liten” inspelning från vår sida uppfattas som gigantisk av en hotellchef. Den historiska inredningen är som synes väl bevarad och ömsint restaurerad.

Smidesräcke

Jessica berättade stolt att de har en mycket hög beläggning av ung som gammal. Bilderna bekräftar att det kulturmärkta hotellet är något i särklass.

Priset här kan gå upp till 2.500:- på högsäsong

Ett besök rekommenderas.

 

Text: Sonja Lundström

Foto: Göran Jemtsjö