Så var det dags för en ny vinprovning under SOE Ekholms eminenta ledning. 30 personer var vi som den 16 november kommit till Oscarshemmet på Rigagatan. I en samlingssal en trappa ner var det fint och välkomnande uppdukat, fyra glas vid varje plats för att vi skulle kunna ägna oss åt att prova viner från Bordeaux, Bourgogne, Rhone och Languedoc. Tänk på färg, doft och smak, manade SOE oss samtidigt som han uttryckte en förhoppning om att vi hållit oss till hans förmaning i inbjudan till vinprovningen: ”Borsta inte tänderna före provningen!”Vi började med Fat Bastard, ett ungt (2015) shiraz-vin (ekologiskt) från Languedoc till ett pris av 89:-. Vinet har belönats med en silvermedalj vid årets Syrah de Monde och passer, enligt importören, bra till en grillad biff eller lamm samt till lite kraftigare ostar. Servera vinet vid 16-18 grader.

Vi fortsatte med ett betydligt kraftigare (kryddigt och med inslag av fat bl.a.) vin från Rhone-dalen, Château Mont-Redon (Châteauneuf-du-Pape) från 2011. Kostnad 249:-. Det blev det vinet som vann den allmänna omröstningen när allt var prövat och provat. Faktum är att vid huvudrätten Nobelmiddagen 2015 så serverades just det här vinet från 2010. Det har också tilldelats utmärkelsen Gyllene Glaset, som är Sveriges mest prestigefyllda pris som ett vinhus kan få.
Nummer tre i turordningen var ett vin från Bordeaux, Château Quinsac Bordeaux Supérieur, från 2010. Vinet var kraftfullt med smak av fat och svarta bär. Priset ligger på 119:- och det här vinet kom som tvåa i vår omröstning. Det hamnade på Systembolagets hyllor så sent som den första september i år. Druvsammanssättning: 50% Merlot, 20% Malbec, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc.
Provningen avslutades med ett vin från Bourgogne, Les Ursulines, (Pinot Noir) från 2014. Pris 139:-. Passar enligt importören till fisk, fågel eller fläsk. Om någon händelsevis undrar över namnet, så vet vi att berätta att det syftar på den katolska Ursuliner-orden vars skyddshelgon är Sankta Ursula.

Text: Bodil Svensson