Högre Allmänna Läroverket i Umeå har blivit lyxhotell. Där inträder idag både de som minns sin skoltid här med nostalgi och glädje, och de som inte kan gå in genom dörrarna utan rysningar med minnen från en hård skoltid med elaka lärare och elever. Gäster som besöker hotellet idag och har sett eller läst Jan Guillous minnen i Ondskan ser många likheter.

Från vänster: Owe Wiklund, Staffan Wiklund, Sonja Mannberg, Folke Rubin, Bert Sandström, Henrik Burman, Tommy Engman, Anita Brännström, Inger Brånin, Kurt Sundin.

 

Där inträdde också vi från RTPK Umeå för årsmötesförhandlingar. Vi kombinerade nytta med nöje och fick guidning runt ett hus som varit och är centralt i Umeå av flera skäl. Av de 11 som klarat förkylningar och barnbarnsomhändertagande och deltog i årsmötet hade hälften egna minnen från Mimerskolan som elever. Så hette visserligen inte skolan då, inte ens under perioden som flickskola, men blev högstadieskolan Mimer i modern tid och Elite Hotell Mimer i framtid. D.v.s. idag.

 

 

 

 

Från vänster: Malin Branten , Anita Brännström, Tommy Engman, Sonja Mannberg, Staffan Wiklund, Henrik Burman, Inger Brånin, Bert Sandström.

Bicky Chakraborty, ägare och VD, hade längtat många efter att öppna ett hotell i en äldre majestätisk byggnad i Umeå när han slutligen fick möjlighet att förvärva den majestätiska Mimerbyggnaden, berättade marknadschefen Malin Brontén för oss.

 

 

 

 

 

 

Byggfirman som röjde ut allt gammalt och byggde in allt nytt hittade både spöklika förslutna rum med svärd i och en gömd låda tömda plånböcker i bjälklaget.Den stora aulan har blivit fyra konferensrum. Aulan delades mitt av i höjdled, och den undre delen har delats i tre. I den övre stora konferenssalen finn
s både läktare och de ålderstigna strävorna mot taket kvar. Klassrummen har blivit 139 rum med svit, lyx och ordinär karaktär. Genomgående färger är grått, blekgrönt och mörkt bruna trägolv. Och några enstaka vinröda sammetsgardiner  för sekelskifteskänslans skull.

Bottenvåningen där expedition och andra världsligheter fanns när skolan invigdes 1900 (påbörjad ganska snart efter branden 1888 men utdragen i byggtid) inrymmer idag restaurang av bistrokaraktär. Källaren har på sedvanligt hotellmanér fått härbärgera gym, spa och bastu.

Text Tommy Engman

Bild Morgan Anderbom