Detta unika företag grundades redan 1903 i Kåge i Västerbotten, men är sedan 1950 beläget i Gammelstad utanför Luleå. Företaget konstruerar, bygger, renoverar och reparerar orglar.

Vi var 11 deltagare från RTPK Luleå som den 18 april gjorde studiebesök hos Grönlunds orgelbyggeri. Studiegruppen fick en inspirerande och pedagogisk genomgång av företagets ägare och vd Catarina Grönlund. Hon förklarade tillverkningsprocessen från ritbord till färdig orgel.

Grönlunds orgelbyggeri har bland annat byggt orglarna i Stockholms konserthus, Sibeliushuset i Lahtis, Mikaelskyrkan i Åbo, Norrfjärden kyrka i Piteå och barockreplikerna i Tyska kyrkan i Stockholm. Den senast gjorda leveransen gick i maj i år till Poznan, Polen.

Urban Zolland provblåser en orgelpipa.

Orgelns historia startar omkring 250 f.Kr. i Alexandria, instrumenten användes främst vid hoven och i samband med gladiatorspel. Från 1400-talet började orglarna användas i kyrkor i Schweiz och användandet spred sig sedan snabbt till andra länder. Kyrkorna är fortfarande de största beställarna, även om det numera främst handlar om renovering. Även om tiderna ändras så är själva orglarna i grunden likadana alltsedan 1600-talet.

När man ser en orgel utifrån så ser man kanske ett 20-tal pipor, men en orgel kan innehålla flera tusen pipor som återger olika stämmor som tex flöjt och oboe. Den drivs med luft från stora bälgar som från början sköttes av särskilda orgeltrampare. Numera pumpas luften in av elektriska fläktar. Orgelbyggeriet tillverkar alla delar till orglarna, piporna (som gjuts i tenn), snickerierna, tangentborden och mekaniken som krävs. Ljud och utseende anpassas utifrån det rum där orgeln ska finnas. Produktionstiden för en orgel är cirka ett år. Med tanke på det fantastiska hantverket så känns det väldigt kort!

Det var en intressant och riktigt spännande upptäcktsfärd i pipmakeriet. Där fick vi blåsa i pipor och känna på de olika träslag som används. Vi lämnade orgelbyggeriet lätt euforiska över att ha fått kunskap om detta historiska hantverk. Nästa gång vi besöker en kyrka så kommer vi att titta extra noga på orgeln!

RPK Luleå besöker Grönlunds Orgelbyggeri, Gammelstad