30 medlemmar och medföljande gjorde en ljummen septemberdag, 14:e, sitt intåg på 100-årsjubilerande Liseberg. Där lotsades vi genom parken av Lisebergs egen historiker Patrik Källström. Liseberg kom ju till i samband med Göteborgsutställningen 1923, ett försök att komplettera utställningen med lite mer roande aktiviteter. Dessutom hade då Göteborg ett rykte om att vara lite “tråkigt”. Så skälen till Lisebergs tillkomst var flera och har ju visat sej hållbara. Vid rundvandringen fick vi lite inblickar i både gammalt, ibland nerbrunnet, och alla sentida och nutida attraktioner.

Patrik Källström och Sofia Wikstedt             Valkyrian                                                             Atmosfear

Koserthallen som fanns med från början fick redan födelseåret fint besök. Albert Einstein, som höll en föreläsning om sin relativitetsteori. Men Einstein var lågmäld och talet på tyska, så på bilder från tiden ses ett antal gäster ha gått in i ett sovande tillstånd. Konserthallen fick dock vara med i 50 år fram till den stora branden 1973. Under turen genom parken nickades och logs det det ofta när namnen dök förbi på gamla kära och ibland lite skrämmande attraktioner, “loopen”, “super 8:an” och “hangover”. En bild från 1927, invigningsåret för radiobilarna väckte också minnen samtidigt som vi konstaterade att det hänt en del med designen på både kläder och bilar, illustrerat av dåvarande Lisebergschefen Herman Lindholms invigningsklädsel och bilen han då framförde.

     

Men också bland oss 30 fanns speciella minnen. Bibban Rydén besökte i sin mycket gröna ungdom Liseberg när det fanns en musikstudio i nöjesparken. För 74 år sedan spelade hon in en skiva i den. Tre små trumslagarpojkar var namnet på melodin. Undrar när den ges ut?

 

Själva rundvandringen avslutades vid Flume Riden som också firar i år. 50 precis. Den var inte helt i allas smak och det fanns besökare som ville ha den mer skyddad från vattenstänk. Men ledningen stod på sej och attraktionen fungerar som den gjorde för ett halvsekel sedan.

Vår guide avslutade vårt uppskattade besök med att bjuda in till fika och möjlighet att se den smakfulla foajén till Lisebergs nya hotell mot söder.

 

Hotellets arkitekt: Gert Wingårdh

text: Uno Adolfsson

foto: Göran Jemtsjö

bildtext: Sonja Lundström