Vår förre ordförande Torsten Åhlander berättade hur Spetsbergen hamnade under norsk suveränitet efter att har varit ingenmansland för inmutning av markområden för gruvbrytning och annan verksamhet.

Med bilder från förr och egna bilder tagna under  en resa upp till mytomspunna Svalbard varvade Torsten innehållsrika fakta om personer och företag som påverkat utvecklingen på de karga öarna.

Spetsbergen har midnattssol under sommarhalvåret och polarnatt under vinterhalvåret. Vinterkylan kan gå ned till 37 minusgrader.

Nordenskölds Vegaexpedition i slutet av 1800-talet frös fast i isen i området innan vårvärmen gjorde det möjligt att fortsätta sjövägen till Asien via Nordostpassagen.

Den svenska järnindustrin ville sluta använda träkol  i samband med första världskriget. Pengar sköts in av investerare för  att 1917 starta utvinning av stenkol på Svalbard. Under de följande åtta åren bodde sammanlagt ungefär 2 000 svenskar i det lilla samhället kring gruvan.

Än idag värnar länder om sina inmutningar. Ryssland har  till exempel sparsam aktivitet bara för att behålla sina rättigheter.

Isbjörnar är största hotet mot människan och det krävs vapen för att röra sig på öarna. Turister måste boka beväpnad guide. Idag är turismen den viktigaste näringen.

Torsten Åhlander berättade om Spetsbergens historia.

Gösta Jonsson samtalar med Torsten Åhlander om Spetsbergen.