Snickaren Percy Nilsson har gjort dekoren till en ansenlig rad svenska långfilmer genom åren. Letar man i Svensk Filmdatabas hittar man filmer som Höstsonaten, Den goda viljan, Joker, Täcknamn Coq Rouge och en rad Beckfilmer. Byggmästaren och entreprenören, men också snickaren Percy Nilsson blir ofta ”beskylld” för att vara denne dekorsnickare, och tycker att det kanske är lite trevligt – men dock helt fel!

En annan Percy Nilsson

Den Percy som 28 medlemmar och medföljande i RTPK-Malmö träffade måndagen den 20 februari i en loge på Malmö Arena har inte gjort någon filmdekor. Däremot har han vid snart 80 års ålder gjort väldigt många andra saker.

Vi inledde med en utmärkt lunch på Percys restaurang på Malmö Arena, Percys älsklingsprojekt, och promenerade sen till en av de eleganta logerna där de mera välbeställda hockeyälskarna avnjuter Malmö Redhawks matcher (fast just nu går det ju så där för Malmö!).

Dyslektiker

Där anslöt Percy och berättade om ett liv som började med svår dyslexi, men också en stor arbetslust och driv att göra något. Och att han gjort något syns inte minst i stadsdelen Hyllie i utkanten av Malmö. Före Malmö Arenas tillkomst var Hyllie närmast obebyggd. Att det nu sjuder av byggaktivitet runt Malmö Arena, invigt 2008, och köpcentrumet Emporia är utan minsta överdrift Percy Nilssons förtjänst.

Jobba, jobba, jobba!

Malmös politiker var mycket ointresserade när, han först presenterade sina storslagna planer och det dröjde flera år innan han fick med dem på banan.

På frågan om han har några råd till en ung människa i dag svarade han först undvikande men sen kom han fram till:

1. Jobba, jobba, jobba

2. Se till att du har bra människor omkring dig

3. Delegera (men glöm inte att också kontrollera)

På Youtube finns f ö en reklamfilm, om Hyllies storslagna framtid, Visionen om Hyllie:

https://www.youtube.com/watch?v=zV82PIJF8eQ

Text: Ingvar Ernblad, bilder: Anders Berg och Ingvar Ernblad

Peter Sundblad på första parkett.

Bysten av Percy Nilsson på Malmö Arena är en gåva av konstnären Johan Falkman “För en fantastisk uveckling av Hyllie.