LÄRORIK RESA TILL BERLIN

Ett trettiotal RPTK-medlemmar återvände den 24 aug från en mycket lärorik och stort uppskattad resa till Berlin/Potsdam med fullspäckat program. Resans huvudsakliga inriktning var Tysklands mörka historia under nazism och kommunism, men också besök i radio/tv- och filmmiljöer där storheter som Marelene Dietrich, Greta Garbo, Zarah Leander och Fritz Lang hade sina arbetsplatser.

Vi besökte Berlins gamla radiohus – ”Haus des Rundfunks” – med en historia av såväl nazistisk som sovjetisk propaganda. Vidare till SS och Gestapos gamla högkvarter, utställning som beskrev Stasis envetna spionage på det östtyska folket och en mängd historiska platser som t ex Hitlers bunker.

Till höjdpunkterna hörde förstås Wannsee med utställning i byggnaden där 15 höga regeringstjänstemän under Reinhard Heydrichs ledning planerade storskalig förintelse av bl a Tysklands judar.

Historiskt intressant var också besöket i slottet Cecilienhof i Potsdam där Churchill, Stalin och Truman samlades i andra världskrigets slutskede – det var mäktigt att se förhandlingsbordet där Europas efterkrigs-historia skissades. Utmärkta ”reseledare” var journalisten och författaren Jan Mosander och historikern Rainer Schwenke som växte upp i forna Östtyskland.

Nu börjar vi planera för nästa års sensommar-resa!

Foto: Ulf Björnbäck

Gruppen framför det sista bevarade vakttornet från muren

 

Platsen där Hitlers bunker låg

 

Wannsee, här fattades beslutet om den slutgiltiga lösningen