I år var det danskarnas tur att arrangera träffen med oss i RTPK-Syd och sammankomsten blev lite annorlunda än vanligt, eftersom det blev inte bara en dags utan två dagars umgänge. Tidigt söndag morgon den 19 augusti träffades vi i Ystad hamn och äntrade den danska bussen. Denna gång nöjde vi oss nämligen med en gemensam buss. Målet för resan var solens och vindarnas ö, d v s Bornholm.

I två dagar for vi runt och besökte förstås den gamla jätteborgen Hammershus, en av Bornholms många rundkyrkor, ett konstgalleri och mycket annat. Lunch serverades båda dagarna vid bussen, där chauffören Henning dukade upp ett smörgåsbord – det kolde bord – med alla tillbehör i fast och flytande form. Lunch heter förvirrande nog ”frokost” på danska, ett av flera ord under kategorin falska vänner. Middagen avåts på hotell Griffen i Rønne, där vi också tillbringade natten.

Vid 22-tiden på måndagskvällen var vi tillbaka i Ystad och sa adjö ”og tak for en dejlig tur” till Henning och våra danska vänner ”og på gensyn i Sverige om et år”.

Med från resan fick vi också en dos allmänbildning som kanske inte är allom bekant. De flesta vet förmodligen att Danmark befriades från den tyska ockupationen den 5 maj 1945. Men det gällde inte Bornholm. Den tyske kommendanten på ön vägrade att kapitulera till Sovjetunionen, som då bombade ön dagarna efter den 5 maj orsakade svåra skador framför allt i den största staden, Rønne. Tio bornholmare och ett större antal tyskar dödades. De sovjetiska trupperna ockuperade därefter Bornholm och ön blev inte fri förrän april 1946.   

Text: Ingvar Ernblad, bilder Christer Swede