Dansk Senior Club, vår danska broder/syster-förening äntrade sin buss och korsade Öresundsbron för den traditionella träffen med RTPK-Malmö. Vartannat år far vi svenskar till Danmark och vartannat kommer danskarna till oss och i år var det alltså vår tur att vara värdar. Som traditionen bjuder inleddes mötet med kaffe, croissanter och en lille en, den här gången på kajen utanför SVT-Malmö i Västra Hamnen.

Besök på Malmö-TV

Förmiddagen ägnade vi nämligen åt ett besök på Sveriges Television med rundvandring och träff med programchefen Petter Bragée, som höll ett uppskattat föredrag om Malmö-TV:s programverksamhet och roll inom Sveriges Television i dag och i framtiden.

En dansk frokost

Vid 12-tiden drog vi vidare till Sibbarp i utkanten av Malmö med utsikt över Öresundsbron och Bror Marklunds monument till minne av de danska judarnas flykt över Öresund till Sverige på hösten1943. Där serverade danskarna en delikat lunch (som ju något förvirrande heter frokost på det danska idiomet) direkt från bussen. Mycket gott! Regnet var inte långt borta, men höll sig på mattan precis fram till att vi packat in lunchresterna och åter gett oss iväg in mot centrala Malmö.

Malmö Live

Målet var nu Malmös nya stolthet sen några år tillbaka, Malmö Live, med konferenscenter, hotell och – inte minst – ett fantastiskt konserthus. Där fick vi en kunnig och mycket entusiastisk rundvandring med VD-assistenten Eva Claeson och avslutade, också helt enligt traditionen, med kaffe och en liten kaka innan danskarna drog iväg tillbaka till Köpenhamn.

Text och bilder: Ingvar Ernblad

Dansk “frokost” i det gröna.

Johnny Persson och Hillevi Hennix i samspråk med danska kollegor.

Jodå!

Bror Marklunds monument med Öresundsbron i fonden.

Eva Claeson i full aktion på Malmö Live.