Torsdag den 3 okt kl 11.00

Stora synagogan, Stockholm

Eva Aperia framför torarullar

Eva Aperia med liten torarulle

Stockholms mest jämställda synagoga

Stockholms största synagoga från 1870 besöktes 3 oktober av ett trettiotal medlemmar i RTRPK Stockholm. Guiden Eva Apéria berättade om vardagslivet och gudstjänsten som ofta blir ett långt samkväm och om arkitekturen i byggnaden som influerades av ett assyriskt tempel. Den unika synagogan är känd internationellt för arkitekturen och utsmyckningen. I denna synagoga sitter kvinnor och män tillsammans och det finns en kvinnlig rabbin – vilket inte är vanligt.

I Stockholms synagoga finns torarullar med de fem moseböckerna från nedlagda judiska församlingar. Det tar flera år att skriva en rulle på skinn från ett kosherdjur, med bläck som inte får innehålla metall och med en vingpenna från en kalkon. En rulle får inte innehålla fel eller vara skadad. Då måste den begravas och tappar man den måste församlingen fasta både vad det gäller mat och dryck i 27 timmar.

/Text och bild Janne Petersson

Synagogan vid Berzelii park, från år 1870, byggdes efter en vision av ett antikt assyriskt tempel.  Det året fick judarna medborgerliga rättigheter och detta var deras första riktiga synagoga i Stockholm. Samling kl 11.00 vid Wahrendorffsgatan 3 B, in på gården en staty med inskriptionen: ” Flykten med Torahn” ( av Willy Gordon). Där möter vår guide, fil dr Eva Aperia.

Gratis för medlemmar och 30 kr för icke medlemmar.

Anmälan till janne.petersson3@gmail.com eller sms till 070 528 50 53 senast 27 sept.