GÖSTA WIKER I FALUN HAR AVLIDIT

Den 5 juli nåddes RTPK Falun av det sorgliga beskedet att vår äldste medlem, förre distriktsingenjören Gösta Wiker avlidit under natten, 101 år gammal. Därmed har en SR-legendar lämnat jordelivet efter 50 år i SR:s tjänst, de sista aktiva åren som distriktsingenjör i Falun.

Han startade sin bana som springgrabb på gamla K8 i sin ungdom. I samband med militärtjänsten på 40-talet började han att kvällsstudera till ljudtekniker och samarbetade sedan med den tidens legendariska radioreportrar, Sven Jerring och andra.

I samband med att Sveriges Radio skapade distriktsorganisationen fick han tjänst i det nya distriktet i Värmland där han blev kvar i 12 år innan det var dags att ta sig an uppgiften som distriktsingenjör i Falun i samband med skid-VM där 1974 och den tjänsten behöll hanfram till sin pensionering 1985. Även efter det fortsatte han jobba för att färdigställa TV-bygget på Lugnet.

Gösta var född och uppväxt på Lidingö och blev en duktig skidåkare och golfspelare och var noga med att hålla sig i fysisk form. Det hann bli 31 Vasalopp och ett ”hole in one” i golf under de aktiva åren. Som medlem i RTPK Falun var han en underhållande sällskapsmänniska med många drastiska historier i bagaget. In i det sista var han vid god vigör, och ibland kunde säga med en blinkning att han tyckte att det var för många gamla människor omkring honom där på äldreboendet som han vistades på de sista åren – de flesta långt då under 101 år…!

Så sent som kvällen före sin död ringde han Birgitta Arvidson, RTPK:s ordförande i Falun, och verkade då pigg, men på morgonen fick hon meddelandet att han under natten avlidit.

RTPK Falun har därmed förlorat en kär kompis i sina led som vi alla kommer att sakna.

Text: Rolf Egil Bergström. Foto: Birgitta Arvidson