Tisdagen den 5 mars regnade det ganska rejält i Malmö, när 30 medlemmar och medföljande klättrade trappan ned i undervåningen på Blå Båten vid Hjälmarekajen vid Anna Lindhs plats nära Malmö Centralstation.

Blå Båten byggdes 1888 på ett varv i Holland och seglade många år med last mellan olika städer längs norra Europas floder. 1997 kom hon till Malmö och för fem år sen köptes hon av Valle Westesson och Linus Höök, som fyllt den gamla skutan med musik, fest och scenkonst.

På programmet stod att skutägaren själv, Valle Westesson, berättade om sitt annorlunda bokprojekt 100 balla ställen i Skåne, som han startade redan 2012. I böckerna får man tips om balla ställen att besöka i det skånska landskapet. Balla använder Valle inte bara i betydelsen kul, utan snarare extraordinär, udda, annorlunda – någonting extra. Och det är inte de vanliga turistattraktionerna som lyfts fram, snarare då just de annorlunda. Vad sägs om en hjortronmyr, det hade man kanske inte väntat sig i Skåne. Eller kaffeburksmuseet i Onslunda, öppet sommarsöndagar mellan 11 och 14. Guidad tur mellan burkarna kostar en tjuga.

Böckerna kommer ut i nya upplagor varje år och Valle byter ut 10-15 balla ställen mellan varje upplaga. Om en månad släpps 2019 år version. Skåne har på senare år fått sällskap av 100 balla ställen i Stockholm och 100 balla ställen i Köpenhamn.

Text och bilder: Ingvar Ernblad

Blå Båten vid Hjälmarekajen.

Skeppshunden Teddy tog det hela med ro.

 

RTPK på plats i den vackra salongen under däck.

 

100 balla ställen, inte bara i Skåne utan även i Stockholm och Köpenhamn.